Voltam az Android vs. WP7 Workshop rendezvényen. Meg is lehetett tapogatni az új WP8-as Nokiákat. Jó benyomást tett. Fényképeken a Lumia 900 szerintem, jobban néz ki, mint a 820 vagy a 920 Design-ja. Élőben azonban annyira más a két új telefon, hogy a fényképek nem adják át. Nagyon szép, hogy nem matt burkolatot kaptak, így a tapintásuk meglehetősen hideg és masszív. A matt felületen szerintem jobban látszik a telefon használata és kora ezért ennek elhagyása jó döntés volt.


A 920-ról elmondható, hogy „nagyon” nehéz. Legalább, mint egy Nokia n97 vagy más egészen nagy és vastag régebbi Nokiák. Érezni lehet benne, hogy van anyag és a mérnökök nagyon odatették magukat, legutoljára az iPhone-oknál tapasztaltam ilyet. Ott viszont nem éreznék vágyat a megvételre, mert még mindig iszonyatosan apró a kijelzője a maga 3,5” vagy újonnan 4” colos megjelenítővel is.


Az új Lumiákon annyira kellemes az üveglap az előlapon, az egész forma, hogy kényszerből simogatja az ember és megjelenik a birtoklási vágy. Semmi felesleges sallang nincs rajta. Hihetetlen aranyos és formabontó a vezeték nélküli töltőtartozék is. A hangszórókból is volt bemutató darab, headsetek is voltak. A telefonokat bekapcsolni sajnos nem lehetett, mert béta szoftvert tartalmaztak:(


Viszont: Lehetett volna még vékonyabb, és 4,5 helyett akár 4,7-es kijelző is, úgy, hogy a szélessége ne nőjön a készüléknek, csak a magassága. Megint nagy a „köz” az alsó három érintőgomb és a készülék alsó része közti üres részen (lásd Lumia 800). Ebben a tekintetben a Lumia 900 jobban el volt találva, pont majdnem középen volt a három kezelőszerv. De biztosan megszokható pár nap alatt.


Külsőről még annyit, hogy az új színek közül a sárga egyszerűen nagyon menő! Másik megjegyzésem, hogy jó ez a Nokia N9 külső, de kezd unalmas lenni. A következőt készítsék fémből, vagy bármi másból, vagy legyen még szögletesebb és megőrizhetik az egyediséget. Lassan ráununk. Fogok írni majd a rendszerről is, ha lesz alkalmam kipróbálni, egyébiránt pedig a Samsung Ativ S-et is "körözöm", remélem minél hamarabb láthatom őt is. A rendezvényen látható HTC 8S nem mozgatott meg (ellentéte van érvényben, inkább fényképen néz ki jobban), csak a kijelzője volt számomra nagyon szép és kiemelkedő.