Miért lesz sikeres az új Windows Phone 7 platform?

- Avagy ismerjük meg a mögötte rejlő filozófiát! -

Kezdeném kis önjellemzéssel: A saját nézőpontom mellett persze próbálom elhanyagolható ténnyé tenni, hogy személy szerint, én a Microsoft termékeket részesítem előnyben – Következő írásom nem másról fog szólni, mint az új Windows Phone 7 Series platform esélyeiről, s jövőbeni létjogosultságainak szempontba vételéről, mások számára segítséggel szolgálva a rendszerválasztáshoz.

A modern mobil operációs rendszerek megteremtését természetesen a hatalmas történelmi sikert elkönyvelő iPhone OS-nek köszönjük. A konkurens gyártó termékei alapkövet adtak új gondolatoknak, új megvalósításoknak és elképzeléseknek. Bebizonyította, hogy egetverő specifikáció és erőforrások nélkül is megalkotható, egy gyors, rugalmas, innovatív rendszer. Ezt nem kell semmilyen formában tagadnunk. Egészen idáig kellett várnunk arra, hogy érkezzen egy újabb hasonlóan korrekt megoldás, a nem sokra rá még létrejött Android platform mellé újdonságként. Mivel írásom témája nem ezeket a rendszereket veszi célba, ezért ennek további említésébe nem fogok majd belemerülni… Előbb visszatekintek a múltba:

Levonhatjuk a tényt, hogy a korlátok, megkötések, szabályok nélkül nincs megfelelően felfelé ívelő minőségű, egyszerű és gyors rendszer. 2010-re a világ már a komplex és összefüggő szolgáltatások, internetalapú megoldások felé hajlik. A felhasználókat már nem különösebben érdekli maga a hardver és szoftver működése (nincs is szükség szakértelemre hozzá), csak a használat közbeni élményindex határozza meg a választásukat a termékek közt.

Ebből láthatjuk, hogy a korábbi Windows Mobile rendszerek korlátlansága, a felhasználók akár teljes körű szabad átalakítása (hozzáértéstől függően), vagy gyártói beavatkozások, az egységes stabil azonosságot szép lassan lehetetlenné tették az eszközök közt. A technikai oldal és a specifikáció egyre nagyobb fejlődése, s a készülékek nagyon szerteágazó felépítése, típusa, hardveres összetétele, teljes mértékben mind új és új szoftvert igényelt (gyártónként eltérő ROM-ok). Így az elkerülhetetlen széttagolódás, a sok-sok különbözővé váló, készülékenként eltérő Windows Mobile rendszer elhozta a felhasználók számára a nem versenyképes, elavult felhasználói élményt, az azonos rendszerű készülékek közti, de sokszor már szakadéknyi különbségeket. Ez erősen hozzájárult a bukás bekövetkezéséhez…

Egy csipetnyit az új filozófiáról:

Az új rendszer legfőbb mögötte álló elképzelése a Webalapú életvitelt támogatja egy telefonba oltva. Hiszen nem hiába „Phone” – hiszen fokozatosan már elhagyja a teljesen hagyományos PDA-k vonalát, s csak okostelefonok irányába mozdul el. A konkurens gyártókhoz hasonlóan olyan megkötéseket kínál majd, amely korlátok segítségével a menedzselés a Microsoft kezében összpontosulhat. Mivel minden egyes készülék, azonos rendszert fog tartalmazni. Így már nem találkozunk a kompatibilitás problémáival. Terjedésében valószínűleg érezhetően nagyobb löketet ad majd, a számtalan különféle gyártó, akik a piaci űröket betölthetik majd az adott szegmensekben.

A különböző gyártóknak így nem kell egyénileg a szoftvereiket frissíteniük a saját csatornáikon át. A magas kontroll a platform felett, s az új egységesített piactér egyedülálló telepítési formává válik. (Megszűnik a szoftverek más forrásból való telepíthetősége) A korábbi szoftverek már többé nem lesznek futtathatóak, megmaradnak a korábbi készülékeknek, melyek majd fokozatosan kicserélődnek az újakra. Történelmében először a Windows Mobile kap megfelelő szoftveres ellátást a PC-ken is, asztali médialejátszó és szinkronizáló eszköz személyében (Zune). Talán egyedül pont ez hiányzott mindeddig: A Microsoft tehát nem tesz mást, mint ezekkel a korlátokkal megteremti a lehetőséget arra, hogy egy kész dolgot adjon a felhasználó kezébe. Ennek sok hátulütője lehet, viszont ha megfelelően eltalálják az arányokat, s azokat a dolgokat, amiket a rendszer megenged, maximális minőségben használhatóvá teszik, s kényelmessé azt. A siker nem csak a reklámon múlik és nem csak a készülékeken, felismerték, hogy már a szoftver is fontos tényezőjévé vált a mobilpiacnak…

Másként tekintenek az okostelefonokra. Az elgondolás lényege korábban a Windows rendszerű készülékek terén valljuk be, az volt, hogy egy PDA váltsa ki majdnem a  Pc-t és rendelkezzen teljes körű funkciókkal mindössze zsebméretben. Az új nézet lényege annyiban másabb, egy olyan elsődlegesen kommunikációs eszközöknek tekintett készülékek megalkotása volt, melyek a PC vonalát nem szeretnék teljesen kiváltani, hanem észrevétlenül beépülni próbálnak majd az életünkbe, mindennapi, adott ideig tartó „online jelenlétünket” inkább már folytonossá tenni. Hiszen ma már a felhasználók a kommunikációra, közösségi rendszerekre, zenehallgatásra, és azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat támogató szoftverek használatára vannak igénnyel nagyrészt. Talán már erre is korlátozódik le a "számítógép használat" fogalma sokunknál.

A láthatatlan változások, avagy ami az egész mögött megbújik:

A korábban említett új filozófia a rendszer mélyében keresendő igazán. Sokak számára megdöbbentő hír volt, hogy nem lesz multitask. Ez nem teljesen így van. A Windows Phone 7-ben lesz „multitask”, de egy sokkal modernebb elképzelésben. A tévhitekkel ellentétben nem csak az alapalkalmazásokat lehet a háttérben futtatni, amiket gyárilag kapunk... Gondoljuk csak el, korábban pont ez a funkció okozta a legnagyobb problémákat számunkra! A vásárlók legnagyobb gondja a lassúság volt, a sok párhuzamos program futtatásából adódó kellemetlenségek. Ezt tetézte a nem egészen felhasználóbarát felület is.

A legnagyobb probléma volt, az akkumulátorok alacsony üzemideje, a memóriafoglalás érthetetlen mértéke, és a processzor terhelése feleslegesen. Hiszen a megnyitott, és nem használt alkalmazások továbbra is foglalták haszontalanul az erőforrást. Mivel egy képernyőn többnyire csak egyetlen egy alkalmazást látunk, ebből adódóan a laikusok figyelme többre nem is terjedt ki. – Ez igencsak rontotta a felhasználók véleményét a korábbi platformról. Sajnos nem rendelkeztek kellően felkészített alkalmazáskezelővel, a futó programok teljes bezárásával alapértelmezésben az ilyen rendszerű telefonok, csak kiegészítők telepítésével. Ezekkel a hátrányokkal már a vásárlás után is szembesülnünk kellett. Figyelembe kell venni, főleg azokat az usereket is, akik igazából nem voltak tisztában vele, hogy okostelefont használnak.

Ha nincs multitask, felmondhatunk a túl rövid üzemidőnek, de nem tudjuk majd gyorsan folytatni előzőleg félretett alkalmazásainkkal a kommunikációt, multitask nélkül párhuzamos tevékenységeink lehetetlenek. Ha tényleg ilyen kemény elhatározással vették volna ki ezt a funkciót, akkor már eleve halott platformnak lenne tekinthető az egész koncepció a jelenlegi versenytársakhoz képest. Mielőtt fórumok ezrein dobálóztak volna a szavakkal az elégedetlen emberek, a dolgok mögé nézéssel megelőzhető lett volna. Nézzük mit is kapunk a multitask helyett, mely kiváltja azt:

A tervezők a PUSH megoldások felé nyúltak. Alapelv, hogy egy tetszőleges alkalmazásnak, nem kell futnia azért, hogy információt gyűjtsön és mutasson. Az új kommunikációs forma jelentősen csökkenti az energiafogyasztást. Ehhez a konstrukcióhoz, egy egyéni modellt terveztek meg, mely a következő: A felhasználó rendelkezik a megadott mobil alkalmazással. Ehhez az alkalmazáshoz adott egy szolgáltató, mely az információt juttatja el a távolból. (Ez egy szerver, tehát weboldal, vagy egyéb forrás) Az alkalmazás időnként nyit egy internetes csatornát, ezen küldi el az egyéni jelét.

Ebben az információban megtalálható a felhasználó, a telefon, illetve az az aktuális pont is, ahol ez a bizonyos Push Notification Service található. Miután ez a szolgáltatás megkapta a küldött jelet, azt nem számunkra, hanem a telefonban lévő Push Notification Service részére küldi el, kisebb-nagyobb információ csomagokban. Ez tartalmaz minden nekünk címzett adatot, amit később a telefonban lévő kliens átalakít számunkra a kezdőképernyőn lévő panelek, vagy alkalmazások megjelenítőjébe. Ez alatt a folyamat alatt, valószínűleg nem is fut már az alkalmazásunk, talán már be is zártuk, de újra rábökve, felugrik minden új információ pillanatok alatt.

Egy kérdés vetődik még fel: Mit teszek abban az esetben, ha használok egy alkalmazást, aztán meg szeretnék nyitni egy másikat, átlépek rá, de közben nem sokra rá eszembe fog jutni, hogy folytatom a munkát a másikkal, ahol abbahagytam az egész műveletsorom? - Ezt úgy kivitelezték, hogy nem csak az alap „vagy fut egy alkalmazás, vagy nem” elv létezik kizárólagosan a rendszerben. Az alkalmazások ilyenkor szünetelt állapotba jutnak, mintha csak megállítottuk volna őket. Esetleg hasonlíthatnánk a hibernálás állapotához is a műveletet rövid idő múlva, s ekkor az alkalmazásban mentődnek az adataink. Egy újra visszatéréssel, viszont újra visszaállnak ebből az „alvó üzemmódból”. A legcsodálatosabb, s alábbiakban, elméletben is tökéletesen hangzó megoldás legfőbb előnye, hogy ebből a felhasználó nem vesz észre semmit.

Neki úgy tűnik, mintha alkalmazásaink továbbra is a háttérben futottak volna… így egy rendszerint akár 1Ghz feletti processzorral rendelkező Windows Phone 7 okostelefonnál az alacsonyan tartott fogyasztás, terhelés, memóriahasználat mellett kiváló gyorsaság és reagáló képesség a jellemző!

Külsőségek és felhasználói élmény:

A Windows Phone 7 Series vonala külsőleg is a hirtelen megváltozott felhasználói igényeket próbálja majd legfőképp kielégíteni. Nem csak a magasabb ismeretekkel rendelkező felhasználói rétegeket célozza meg, hanem az átlagfelhasználókat sem hagyja ki. Az elsődleges grafikai külső, persze hagy maga után még kívánnivalókat, viszont időben való debütálása lehetővé teszi az emberek számára a fokozatos elfogadását. Az emulátorokban elérhető jelenlegi külcsínnek, nagyvalószínűséggel ráncfelvarrás lesz a vége a végleges verzióban. Viszont a rendszer most az egyszer, de reméljük nem utoljára, nem csak kívül, hanem belül is teljesen megújult. A külsőre visszatérve: Egy olyan felület megvalósítása köszön vissza, mely térben nagyobb magánál a kijelzőnél, s bármely irányban szabadon navigálhatunk benne...

Nem más ez, mint egy nagyméretű "asztal", mely nem külön-külön alkalmazásokkal operál mindenhez, hanem egy teljes információáramlatban, egy összesített asztalon minden egyes szolgáltatásunkat, alkalmazásunkat akár egyszerre láthatjuk egy helyre tömörülve. A teljes rendszer funkciói közt, pedig nagyon alapos és gördülékeny összefésülődés, integráció fedezhető fel. Csoportokra bontva, egy multifunkciós, zömében panelekből álló felület segít egy élő kezdőképernyőként egyben tartani minden offline/online jelenlétünket. Különböző HUB-ok szeparálják és rendezik nekünk megfelelő felületbe a szorosan közösségi oldalakkal és webalkalmazásokkal együttműködő rendszert. Fontos elem az elnagyolt, némely helyen minimalista beütésű skin és a Segoe UI betűtípus. Állítólag a hagyományos ClearType betűsimítási technológiát egy új megoldás váltja majd fel.

A kulcsszó itt is inkább a közösségi elemekre épít, elsősorban a Windows Live és a Facebook előnyeire. Az új Windows Phone erősen koncentrál külsejében is az efféle dolgokra, a Facebook például integrálva van a telefonkönyvbe is, ami nem csak azért jó, mert így könnyen tudjuk szinkronizálni az adatainkat, hanem azért is, mert ismerőseink állapotát folyamatosan nyomon tudjuk követni. A kapacitív kijelzőket használó rendszeren a feliratok minden eddiginél jobban lesznek olvashatók, még akkor is, ha nagymértékben belenagyítunk egy szövegbe. Ráadásul nagyítani is könnyedén tudunk, mivel a több újjal történő kezelés (multitouch) ugyanis szintén alapszolgáltatás.

A menürendszer legfontosabb szolgáltatásai több új központi helyen, a már említett HUB-okban lesznek elérhetőek. A „People” menüpont alatt a közösségi szolgáltatások, élő hírfolyamok és személyfüggő tartalmak lesznek a Facebook és Windows Live frissítésekkel együtt, ami egyértelműnek látszik. A „Pictures” rész a képek kényelmes megjelenítésért és megosztásáért felel majd. A „Games” menüpontban az Xbox LIVE játékok válnak elérhetővé. A „Music + Video” elem egy igazi különlegesség. Multimédiás tartalmakhoz és közösségi funkciókhoz nyújt közvetlen hozzáférést.  

A Microsoft a teljes szolgáltatást egyben integrálta a rendszerbe. Ez egy nagyon pozitív dolog, mert ha a készülék is lesz olyan ütős, mint maga csak a szinkronizáló szoftver (Zune), akkor már megfogták az isten lábát vele… Engem a program egészen meggyőzött. Egyelőre még az avatatlan szemek számára, köztük nekem is szokatlan alkalmazások nélkül látni a rendszert. Remélhetőleg hamar tömegével lesznek elérhetőek a megjelenést követően és pár hónapon belül teljes értékű platformmá válik. Annyi biztos, hogy az október 11.-én tartandó premier után nyilvánvalóvá válik minden.