Nemrégiben találtam egy 2007-es cikket az interneten, mely éppen azt taglalta, hogy az akkori évben a jövőt jósolva már jól látható - hogy túl sok mobilplatform van jelen a piacon, ami akadályozza a felhasználói élményt és magának a mobilpiacnak technológiai fejlődését… Akkoriban párhuzamosan a több nagy mellett kisebb piaci szeleteket kisajátító elsősorban szolgáltatói telefonok közt sem volt ritka a sokféle linux változat vagy a gyártók egyedi készülékekre épített rendszerei.

Minden egyes készülékre egy saját megoldás készült, ezért maga a kompatibilitás és egységes arculat szinte tarthatatlan volt (ezen kívül az okostelefon részesedés is meglepően alacsony)… De a cikk jóslása szerint várhatóan pár éven belül az egyedi rendszerek lecsúsznak majd a low-end telefonok (butafonok) szintjére, amikhez nem szükséges a szolgáltató által nyújtott egyéni lehetőségek bevezetése. A sok-sok platform nagyrésze elhal. Az együttműködést, a háttérrendszereket működtető egyéni alkalmazások, melyek szolgáltatótól függtek - már a múlté lesznek. A mobilpiac globalizálódni fog, pár úttörő rendszerre lesz bontható és a rendszer készítői biztosítják majd a szolgáltatások nagy részét saját szervereiken. Ezért tehát nézzük meg a jelenlegi világhelyzetet.

A piac alapvetően óriáscégek termékeire bomlott fel. Mindössze körülbelül öt platform létezik, mely a fejlesztőket az egységes és átjárható ökoszisztéma felé tereli. A globalizáció bekövetkezett, a mobilszegmens egyes gyártóknál már magával a PC üzletággal is szoros összeköttetésben van. Ezen kívül a játék és alkalmazáspiac virtualizálódott, már nem vásárolhatunk kézzel foghatóan, már nincs is szükségünk rá. – Hiszen okostelefonunk alkalmazásboltjából válogatva akár ingyen beszerezhetjük – vagy nagyon olcsón a kellékeket. A modell működik, tömegtermék készült a mindennapokhoz.

iOS – Fejlett kompatibilitás, teljes együttműködés és egyszerre használható-egymást kiegészítő terméklánc. Zárt rendszer, zárt termékpaletta, minden egyes termék egyedül önmagában keveset ad technikailag (viszont maga a szoftver a kulcs), több azonos márkájú termék együtt még magasabb felhasználói élményt szolgáltat. Megmutatták, hogy egetverő specifikáció nélkül is lehet gyors, komplex okostelefont alkotni. Mára már egy egész lánc épült rá. A mobilmegoldás olyan hullámot hozott el, hogy maga a hozzátartozó hordozható és asztali operációs rendszer is szépen „elmobilosodik”. Csomó elemet vesz át a másik üzletágból.

Android – Nyílt forráskód, önálló készülékek, melyek számítógép nélkül megállják a helyüket, menedzselésükhöz nincs szükség feltétlen PC-re. Korlátlan testreszabhatóság, viszont nincs dinamikus egység és frissítési mechanizmus. Szinte bármilyen eszközre használható alternatívát nyújt, a fejlesztőknek hatalmas piac - tulajdonképpen már a low-end kategória készülékeinek egyedi rendszereit is kiszorította. Hihetetlen mennyiségű példányban kel el, újonnan nem csak a táblapiacon, már magán netbook és PC eszközökön is jelentkezett. Nem kifejezetten a felsőkategória birtoklója. Bukásra van ítélve, ha a következő verziók nem az egységesség irányába terelődnek.

BackBerry – Nagyon népszerű, halhatatlan, mivel kifejezetten egy bizonyos réteg számára tervezett. Nagyon lassan nyit az átlagfelhasználók irányába, de törekvései jók. Készülékei sosem fognak és nem is akarnak hasonlítani az előbbi két rendszer filozófiáját valló eszközökhöz. A korábbi Windows Mobile 6.x.x üzleti felhasználásra szánt igényeit maximálisan átvette.

Windows Phone – Új vonal, mely még sosem volt megfigyelhető. A mobilpiacra való belépése miatt elképesztő hátrányból indult, s amíg nem csatlakozott egy nagyobb óriáshoz (lásd: Nokia), addig esélye sem volt/lesz széles piacokat lefedni. Túl kevés készül belőle, nem képes tömeggyártásban kielégíteni az igényeket – így kevés darabszáma miatt még stagnál – lassú növekedést mutat. Ráadás más gyártók készítenek készülékeket a rendszerhez, és azok lassú reakciója és bevezetési üteme egyenlőre nem hoz túl sok eredményt.

Symbian és egyéb Linux megoldások – Nem kéne egy kalap alá vennem, de mégis közel állnak egymáshoz. A Symbian pár éven belül eltűnésre számíthat, eljárt felette az idő, ezért kár róla beszélni. Az igazi Linux megoldások az Androidon kívül, szintén haldoklást folytatnak. A MeeGo egy remek kezdeményezés lenne, elképzeltek egy globális világot, azonos rendszerre a táblagépeken, telefonokon és PC-ken is, melyek kitárulnak a háztartási eszközökig és a gépjárművek fedélzeti gépeiig.

Konklúzió: Valóra vált. A piac mondhatni öt nagy platformra szegmentálódott röpke 2-3 év alatt. Más alternatívák labdába sem rúghatnak. Minden megoldásnak saját alkalmazásboltja van, és ez az egységesítés hamarosan folytatódni is fog. A következő lépcső várhatóan az egységes alkalmazások, platformfüggetlen megoldások a szent hármas közt /mobil, tábla és Pc eszközök/, melyek mind az öt nagy vezető rendszeren egyszerre használhatóak. Ahogy a hírekben fellelhető a Blackberry táblagépek Android alkalmazásfuttatási lehetőségeiről szóló pletykák…és még ezernyi kósza téma - nem lepődnénk már meg ezen sem. Meglátjuk, hogyan lesz. Ezennel az elemzést be is fejeztem.:)