Van, ahol még tudnak gondolkodni egy utolsó megoldásban, főleg ha nagyon rezeg a léc. Egy eladások szerint világelső cég és egy induló platform, melyet a legnagyobb szoftvergyártó üzemelhet, a legerősebb kettősség lehet ha jól tálalják a felhasználóknak. Hiszen mindkét oldalnak alapvető szüksége lesz egymásra a továbbhaladásban. A megtörtént bejelentés miatt várhatóan a részvények az egekben fognak trónolni záros határidőn belül, mert remek befektetésnek ígérkezik. – A Samsung pedig elfelejtheti a világelső helyezést, bármilyen szorgalmasan is dolgozott eddig – megőrzi piaci helyzetét, amíg be nem mutat valami újat, amivel előreléphet.


Szeretném kiértékelni a véleményem, mire számíthatunk. Mi lesz a jövőben, kis eszmefuttatás után, mindenki láthatja, hogy ez a döntés csak pozitív oldallal járhat, s mekkora gazdasági ereje van valójában. A különböző szolgáltatások összeforrasztása világmegváltó eszköz lehet. Ez pedig nekünk, a felhasználóknak előny:

Hardverek: A Nokia legújabb fejlesztésű kamerái helyezkedhetnek el majd a jövő Wp7 készülékeiben, mely azért egy alapvető döntés – mivel a jelenlegiek fotózási képességei messze nem az optika megapixel számával egysíkú. A lokalizációk, támogatások, és a szoftveres oldalhoz tartozó technikai háttér- a szolgáltatások integrálása, mely a hardverhez illő környezetben jelenik meg, csak jót hozhat. Valószínűleg processzorok és memória terén is nagy növekedés lesz, hiszen igazi csúcskészülékek jelenhetnek meg a WP7tel a fedélzetükön.

Bing: Az ismert kereső megfelelő méretű adatbázissal bővül, telekommunikációra való fejlesztése pedig jó ütemben hathat. A Google-el szemben ez az egyetlen piacnövelő stratégiai ötlet, mely versenyképes lehet. A keresőmotor nagy növekedésnek indulhat és sokat is fejlődhet. Az alap felhasználóknak ugyanis teljesen mindegy, hogy milyen keresőt használnak, vagy éppen mi van alapértelmezetten beállítva.

OVI Maps: Ha a Bing térképek felületébe oltják a méltán ismert és remek ingyenes Ovi térképcsomagot, és ebből egy multiplatformos /Symbian, Meego, WP7/ alapú offline térképszoftvert alkotnak, akkor megfogták az isten lábát. Egy teljesen ingyenes navigációs rendszer már eleve a készülékekkel érkezhet. Várhatóan nem csak a Nokiákhoz, hanem az összes WP7 készülékhez kiterjeszthető lesz. Fejlődhet a felhasználói élmény, s maga a térképszoftver is sokkal dinamikusabb lehet.

MarketPlace: Az Ovi Store alapjait összemossák idővel a MarketPlace tendenciáival. Így nagyon sok alkalmazás kerülhet átírásra, vagy egyes WP7-es alkalmazások nagy előnyt élvezhetnek a Nokia eddig ismert platformjaira. A legjobb megoldás szerintem, ha egy olyan futtatókörnyezetet hoznának létre, olyan készülékekkel, amiken olyan alkalmazások futnak, melyek több rendszeren is működnek – és a MarketPlace a telefonunkhoz való szoftvereket listázná csak. A folyamatosan növekvő WP7 piactér így egy csapásra óriási bővülésnek tudható be – így akár felnőhet az Apple alkalmazásboltjához.

Zune: Ha a Nokia szakít a saját zenei pályafutásával, átadja tudása részét és tapasztalatát a zene megoldásokkal kapcsolatban és a Zune kliensbe integrálódik a Nokiák kezelése, akkor várhatóan megszűnik majd a Mass Storage mód és zártabbak lesznek a készülékek. Ezt a felhasználói féket biztos beiktatják. – Ami viszont egyszerűbb és dinamikusabb kezelhetőséget tesz majd lehetővé. Ráadás a PC Suite-tól is megválhatunk, mely zenelejátszónak sem a legalkalmasabb /lásd. Ovi Player/.  Az elkövetkező frissítésekkel a korábbi Symbian mobilokra is nagyobb változások várhatóak. Mivel ezeket úgyis kiterjesztik a termékpalettára. Talán olyan készülékek is kaphatnak Update-et melyeknél nem volt tervben. Várjuk kíváncsian, annyi biztos, hogy még ebben az évben lépniük kell! A Microsoft-al való együttműködés továbbá a Nokiának azért is jól jöhet, hogy az amerikai piacon harmatgyenge részesedését is feltornássza:)