Nem volt még ilyen, vagy ehhez fogható szemezgetés eddig a blogon. Az utóbbi hetekben viszont olyan információk, és cikkek jelentek meg, melyek inspirációt adnak arra, hogy összehasonlítást folytathassak más versenytársak termékeivel. Eddig is tudtuk, a WP7 nincs egyedül, hiába is az egyik legjobb - más jónak bizonyuló rendszerek is próbálják felvenni a versenyt.

Először is legfőképp a Samsung Galaxy S az alapvető házon (márkán) belüli ellenfele az Omnia 7-nek. Sokan már a WP7-ről úgy beszélnek, mint az Android bukásának elhozójáról. A helyzet a valóságban az, hogy akinek egyik nem szimpatikus - a másikat válassza. Tehát a két platform egészségesen elfér egymás mellett. Bár már láthatni a gyengepontokat.

Még az Android rendszerű készülékek funkcionalitása szinte korlátlan napjaink menő hardvereinek köszönhetően, ezért ezernyi alapfunkció sokkal kiterjedtebben működik – egy eléggé hozzá értő ismeretekkel rendelkező átlag emberke is jelentősen túlszárnyalhatja a gyári készülék képességeit. WP7 oldalról pedig megfigyelhetjük, hogy a nagyon stabil megkötések miatt a rendszer funkciói megnyirbáltak. Viszont sebessége és összbenyomása magabiztosabb, sokkal összetettebb és gördülékenyebb. Az Androidon tehát legfőbb probléma a rendszerben előforduló esetleges fagyások - vagy kisebb akadások.

Nekem úgy tűnik régóta (főleg az Android alsókategóriás készülékei alapján) hogy ez a rendszer lesz majd a jövő Windows Mobile 6.x.x vonala. Amit kedvükre buherálhatnak majd a megszállott PDA-sok. Nem mernék invesztálni ilyen készülékbe, mert a frissíthetőséggel is elég sok gond van. (Lássuk csak a Sony Ericsson modelljeit…) Hardverfronton tehát azonos alapokra építve, teljesen két külön felhasználói élmény látható. Egyik sem az iPhone-ról szól már. Felüdülés látni, hogy vannak újdonságok, előrelépések és túlmutatások is az eredeti koncepciókon kívül.

Beszéljünk az SE lassú válaszadásáról. Újonnan az a pletyka járja (sőt már mindent tudunk), hogy Android alapú játéktelefon lesz érkezőbe. PSP/Playstation vonal felpezsdül, mint anno az első Walkman széria – ez az elképzelés. Viszont a bukás előre borítékolható. Az embereknek már nem játéktelefonra van szükségük, hanem olyan telefonra, mellyel játszani is lehet. Egy ilyen külsőbe öntött készüléktől komoly QWERTY lehetőségeket, üzleti ismereteket, fejlett alkalmazásokat és emulátorszinten vagy natívban futó komoly játékokat vár az ember érintőképernyőn megvalósítva…

Ehelyett úgy érzem nem kicsit egy picit „gagyi” beütést kelt. Ahogy az is, hogy miért nem oldják meg hozzá, a PSP vonal összes játékának integrálását. Hogy azokhoz tartozó alkalmazásboltból az eredeti PSP játékokat használhassák az userek. Valószínűleg biztos lesz ilyen megoldás, de kifejezetten Android alapú játékokkal. Pedig aki korában elégedett PSP tulaj volt, az talán megörülne neki, hogy PSP játékait már mobilján is játszhatja. Az Xbox integráció ennél sokkal stabilabbnak, határozottabbnak és komplexebbnek tűnik. Meglátjuk mi sül ki belőle. Ez egy szubjektív vélemény volt!:)