Aminek el kell jönnie, az el is jön. Főleg az okostelefonok egyik sajátossága árán, az pedig a bővíthető operációs rendszer. Nem hagyhatom ki, hogy ne írjak erről véleményt. Sokan gondolkodnak biztosan azon, ha WP7 készüléket vesznek, az első a feltörése lesz... Ennek sok előnye lehet, de hátránya is. Ezért inkább lebeszélésképp a fontos dolgokat említem meg, hogy elrettentsek mindenkit.

Veszélyes, ugorhat a garancia…

Egyik alappillér, ha megállapítják szervizben, hogy a készülék heckelve van, akkor biztosan erős összegeket kell fizetnünk a javíttatásért, mivel a teljes körű garancia abszolút elveszik. Ezért a szervizelés költségét teljes mértékben nekünk kell állni. Továbbá a készülék javíthatatlan meghibásodása is beköszönhet.

Inkompatibilitási probléma, optimalizálási gondok, fagyások…

Számolnunk kell vele, hogy egy hackelt rendszer, nem központilag ellenőrzött, hanem bugok is lehetnek benne. Ez rendesen megkeserítheti az életünket, sok ROM közt kevés a teljesen minőségi példány: Bár a Nokia óta tudjuk, hogy a gyárból mindig a lehető legbétásabb és legrosszabb szoftver jön ki a felsőkategóriás készülékekre (nagyrészt), sokszor ez ellen a lelkes felhasználók (akiknek nem is ez lenne a munkájuk) sokkal épkézlábabb megoldásokat tudnak alkalmazni, mint akiket pont ezért fizetnek…

Élet a MarketPlace nélkül…

Valószínűleg letiltásra kerülünk a központi piactérről és az XBOX Live rendszerből is... Bár még nem tudja senki (biztos ez lesz majd az eltántorító fegyvere a Microsoft-nak). Viszont egy olyan rendszernek, aminek ez a lényege, elég nagy érvágás a hiánya. Lehet pótolni alternatív alkalmazásboltokkal, vagy letöltési módokkal, de a felhasználóbarát mivoltát és egyszerűségét alapból elveszíti majd a készülékünk…

Korlátok, amire jó és mire nem?

Valószínűleg minden felhasználói korlát eltörlődik. A készülékkel azt tudunk tenni, ami akarunk, mivel bármilyen natív kód futtatható lesz. Azok a fejlesztők, akiknek alkalmazásuk elutasításra került, azok is publikálhatják majd programjaikat. Viszont annyi kiegészítő biztosan nem lesz, mint a hivatalos áruházban. Egyszerűen nem létezik majd nem, mivel a hardver adott, a rendszer pedig testreszabható.

Miért éri meg várni?

Mert idővel úgy is pótolva lesznek a hiányzó részek. Lásd az iOS fejlődési szakaszát, lassan egy olyan stabil és modern rendszerré vált, hogy kár is JailBreak-elni, mivel minden adott már hozzá, ami csak szem-száj ingere lehet. Érdemes a kivárás ebből a szempontból, s a türelem, mert muszáj sokkal gyorsabb ütemben fejlődniük, mert még csak most lesznek igazán konkurencia.

Miért nem adtak meg minden extrát alapból?

Azért nem, amiért a készülékgyártók egy „majdnem tökéletes” telefonból mindig egy apró és nagyon bosszantó hiányosságot felejtenek ki, egy másikba meg beletesznek, csak ott meg más hiányzik helyette. Azért, mert nem lenne eladható, nem lenne mit fejleszteni, nem lehetne újabb és újabb készülékeket kiadni az új szoftververziókhoz. Az user megvenne egy tökéletes telefont egy tökéletes rendszerrel, amit nem cserélne le vagy 5-6 évig… Ez nem üzlet...

Amúgy bonyolult lesz vagy sem?

Valószínűleg igen. A hackelési metódus nehezítésére rengeteg gyártói fék lesz, ami miatt számíthatnak majd letiltásokra, vagy frissítések telepítése utáni behalásra a bátor userek. Ráadás maga a függetlenítés is biztosan szövevényes és bonyolult folyamatok sorából fog állni, s kezdetben-vagy később is sok-sok hátrányt teremt majd.