Régóta vártam már komolyabb kijelző-összehasonlító tesztre. Mindenki ezen van felakadva. Most már ilyen is van: A három csúcskészüléket, (HTC HD7, Samsung Omnia7, és HTC Mozart) profiljait lehet megtekinteni az alábbi képeken. Kiegészítem azzal, hogy saját véleményt is írok róla…:)

A HD7-ben hagyományos TFT kijelző ücsörög. Ez a korábbi technológia, mondhatni megegyezik a HD2 modellel (szerintem 1:1-ben csak picivel eltérő méretben tálalva), viszont nem érzem úgy, hogy kitettek magukért, hiszen a kapacitív-multitouch képnél nagyobbat is dobbanthattak volna. (lásd: Apple féle Retina Display – a nagy hype miatt, még anélkül is eladták volna a telóikat) A HD7 színei végül is szépek, de mivel már ismerünk jobbat és szebbet, láttunk már extrémebbet, szívesebben tekintenénk inkább arra.

 

A Mozart hozza a kötelezőt. Készlethiány miatt átpártoltak máshoz. Bár a Sony féle SLCD panelekről mindig az a képem van, hogy egy remek reklámfogás... Kihasználták a Samsung készlethiányát és egy koncepció/marketing másolatot gyorsan piacra engedtek (arra lehetett volna fantázia, hogy jobban csengő nevet használjanak - pl. Bravia - van nekik házon belül is... milyen jól hangzana egy "Bravia" kijelzős okostelefon) – hogy hatalmasat szakítsanak. Felér a konkurenciához, de messzi utat kell megtennie, amikorra legyőzhetné azt.

 

És végül az Omnia7-ben az új Super-AMOLED domborít. Úgy gondolom igazából nem is nagy technológiai ugrás önmagában az OLED-hez képest, inkább a színmegjelenítés teszi különlegessé. Olyan hatalmas kontraszttal, s színerősséggel rendelkezik, mint telefon még sosem. A Fekete szín megjelenítése csodálatra méltónak hat. Főleg feltűnő, hogy a készülékházzal megegyező fekete... Optikai érzékünket talán pont ez használja ki. Lehet, hogy színei valótlanok, s nem igazodnak a külvilághoz, de más készülékek mellé téve ég és föld. Főleg az a brutális fényerő. (Szóval megvan a parasztvakítási-faktor)

Végszóra, mind a három megoldás jónak bizonyulhat a végfelhasználóknak. Az öregecske TFT-hez képest az SLCD jelentős ugrás. Viszont 2011 tájékára már ideje lenne a SAMOLED szintjére felérni. Hirtelen el sem merem képzelni, milyen lehet a következő: Átfut a fejemen, hogy milyen lesz majd az 1280x720-as kijelzők tömege, ha lesznek, esetleg az felett? Milyen lesz, ha pár év múlva már TV-kben is láthatjuk viszont? Hihetetlen távlatokat nyitna a hétköznapokban...