Találtam egy feledtív érdekes cikket az egyik ismert portálon. Annyira megfogott, hogy muszáj kommentálnom, vagy legalább is elfilozofálnom a leírtakon. Tehát akkor csapjunk is bele! Az eredetit itt olvashatjuk. Szóval a WP7 hátrányairól volt szó a feszegetett kérdésekben – két részből álló cikk volt, előny-hátrány értékeléssel. Én csak a hátrányokról szóló variációt vettem most elő és kiegészítettem saját ismereteimmel:

1. Kötött kezelőfelület

„A Windows Phone 7 kinézete teljesen újszerű, szakít a desktop operációs rendszerek és az iPhone, illetve az Android által képviselt iránnyal, és egészen más utakat jár. Egy ilyen nagy változásban pedig benne van a bukás lehetősége is, hiszen elképzelhető, hogy a felhasználóknak nem fog tetszeni, elsőre nem fogják érteni, a státuszsorhoz és parancsikonokhoz idomult szokásaikat nem változtatják meg a Microsoft kedvéért.”

-Én úgy érzem, ez ma már pont előny lehet. Ahogy a Symbian sem tud semmi újat felmutatni, úgy a jelenlegi rendszerek közül a „hasonlóak” bukásra vannak ítélve. Pont valami új, egyedi, sosem látott megoldás kellett.

„A kezelőfelület ráadásul nem csak vadonatúj, hanem kötött is, a felhasználó mindössze választhat néhány színséma közül, és módosíthatja a képelemek sorrendjét a kezelőfelületen.”

-Szerintetek az iOS rendszer nem pont ilyen kötött és korlátok közé szabott? Ott még színséma közül se lehet választani, csak a háttér és a menüelemek helye módosítható, vagy mappákba rendezhető…

2. Csak drága hardveren fut

„A cég konkrétan előírja, milyen processzornak, milyen felbontású kijelzőnek, mekkora memóriának kell egy készülékben lennie, hogy Windows Phone 7-tel forgalomba lehessen hozni. Ennek azonban a hátulütője, hogy a magas hardverkövetelmények miatt az új platform csak a felső kategóriás készülékeken fut, amelyek szükségszerűen drágák is.”

-Idén még e hardverek felsőkategóriásnak számítanak, de ahogy az elterjedtségük nő, fokozatosan a közép-felső szegmensbe folynak be az áhított funkciók. Talán pár éven belül, komoly „alsókategóriás” okostelefonokat lehet majd kapni – amik egy az egyben ezt a funkcionalitást nyújtanak. Az, hogy minden WP7 modell a felsőbe tartozik, nem hátrány. Ahogy megfigyelhetjük, az LG helyzetét most, kiderült, hogy felsőkategóriás készülékek nélkül, nem tudna boldogulni egy gyártó sem.

 „Jövőre jöhetnek a kisebb kijelzővel és 320x480 pixeles felbontással rendelkező modellek, de a processzorra, memóriára vonatkozó megkötéseket ezek sem hághatják át, vagyis sokkal olcsóbbak legfeljebb úgy lehetnek, ahogy a Microsoft által meghatározott paramétereket teljesítő hardverek lassan az alacsonyabb árkategóriába kerülnek át, köszönhetően a mikroelektronika fejlődésének.”

-Teljesen kizárt, hogy 2011-2012 tájékán telefont adjanak ki ilyen nevetségesen alacsony kijelző felbontással, mikor már az olcsóbb Nokia modellek is minimum 640x480-as, az iPhone pedig 960x640 kijelzővel bír már.

3. Fájó hiányosságok a szoftverben

„A Windows Phone 7 számos fájó hiányossággal küzd, amelyek a konkurens rendszerekben vagy soha nem is voltak jelen, vagy pedig pótolták őket a fejlesztőik. Ezek közé tartozik a copy-paste hiánya, vagy éppen a multitasking támogatás mellőzése. A lista azonban ezzel még nem teljes, a vásárlóknak együtt kell élnie azzal, hogy a Windows Phone 7-es készülékeket nem tudják USB-s meghajtóként használni, az állományokat csak a Zune szoftveren keresztül tölthetik a mobiljukra, nem lehet Blueooth-on keresztül fájlt küldeni, emellett internet "tethering" támogatás sincs, vagyis a mobiltelefon a 3G vagy Wi-Fi kapcsolatot nem tudja más eszköznek továbbosztani.”

-Egyet mondok? iOS? Elfelejtette mindenki a kezdeteket? Hogyan lehetett több alkalommal is „tökéletes” készülék díjas?

4. Nincs sem Flash, sem Silverlight

„A mobil Internet Explorer böngészőt ugyan jelentősen felfrissítette a Microsoft, az első tapasztalatok alapján szép és gyors is, de egyelőre hiányzik belőle a két legnépszerűbb webes multimédiás platform, az Adobe Flash és a Microsoft Silverlight támogatása. Noha az Adobe már dolgozik a Windows Phone 7-en futó Flash-en és a Microsoft is valószínűleg elkészíti saját böngészőjéhez a Silverlightot, ez a hiányosság elegendő lehet ahhoz, hogy a sokat internetező vásárlókat más platformok felé kezdjenek el nézelődni.”

-Ezt sem támasztom alá. A Nokia felsős okostelefonjai nagy része rendelkezik Flash támogatású böngészővel, mégsem vesz mindenki pont emiatt Nokiát… Ne is beszéljünk az olyan rendszerekről amiben például még ígérve sem volt, hogy benne lesz.

5. Nagyon kevés alkalmazás

„Különösen fájó hiányosság, hogy a Windows Phone 7-hez nem érhető el egyetlen "igazi" navigációs alkalmazás sem. Az amerikai vagy nyugat-európai vásárlóknak jó lehet a Bing Maps, amely náluk részletes térképpel és nagy adatbázissal rendelkezik már most, itt Kelet-Európában azonban távolról sem nyújtja ugyanezt - "turn by turn" navigációt pedig nem is nyújt.”

A Bing-nek amúgy most is van elérhető Windows Mobile 6.5.3-ra használható térképekkel rendelkező navigációja, melyhez nem kell használni internetet. – Abban viszont nem vagyok biztos, hogy az MS adta volna ki azt a verziót, lehet csak lelkes amatőrök készítették a hosszas leírás alapján telepíthető cuccot. Amúgy navigáció addig nem lesz csak a készülékekre, míg a Navigációs cégek be nem jelentik saját megoldásaikat!

„Hiába a fejlesztők számára ismerős környezet és használhatók az elterjedt eszközök (Visual Studio, XNA Game Studio, stb), egy jó ideig biztos kevés alkalmazás lesz elérhető a Windows Phone 7-en.”

-Amúgy minden újonnan megjelenő rendszernél így van ez. (pl. Bada) De ez nem tart örökké. Nem hinném, hogy a mindenki számára elérhető és világon legtöbbet használt Visual Studio és XNA nem lenne megfelelő? Miért találtak volna ki mindezek helyett egy teljesen új szoftvert?

6. A fejlesztők másra figyelnek

„az iOS és az Android vonzereje különösen nagy. Egyrészt a világban már tízmilliós nagyságrendű iOS-t és Androidot futtató mobiltelefon található, másrészt ezek a platformok óriási lendületben vannak, hatalmas és folyamatos körülöttük a médiaérdeklődés, ami az eladásokon is meglátszik. A fejlesztők e platformok körül csoportosulnak, mert itt várhatják a legnagyobb megtérülést.”

-Ennek elkerülése érdekében hatalmas anyagi befektetést tesz MS. A más platformon kiemelkedő fejlesztőknek külön tesztkészülékeket adtak, hogy kedvet kapjanak az alkalmazásportolásra… Ezen kívül napi szinten jelennek meg a Youtube videók az otthoni magánfejlesztők kis Appjairól…

7. Korlátozott vállalati használhatóság

„Sokan a pokolba kívánják a Windows Mobile 6.x verzióit, azt azonban még a legvehemensebb kritikusok is elismerik, hogy ha vállalati használatról van szó (főleg Windows környezetben), az operációs rendszernek nincs párja.”

-A Microsoft gondold erre is, a vállalati szegmens számára lehetővé teszi a marketen kívüli alkalmazástelepítést, s megannyi technológiai megoldást. Vagy mondhatjuk akár az Office mobilba oltott alternatíváját, mely más telefonon olyan minőségben nem lelhető fel, mint a WP7-ben. A váltást és átállást segíti a korábbi 6.x.x vonal fokozatos lassított megszüntetése. Mégsem mondhatják fel a több éves terméktámogatási szerződéseket…