Egyik nap váratlanul a készülék csatlakoztatásakor megjelent egy figyelmeztetés. Frissítés végeztével landolt is a 7.8-as update a készüléken. Remekül üzemel és alapos testreszabás után már jelentősen tetszik. Természetesen nem sok újdonságot tartalmaz, olyan apróságok hiányoznak belőle, amik csak 1-2 hét elteltével kezdenek benned kérdéseket feltenni...

1. Miért csak az email, és sms értesítő jelenik meg a Lock screenen? Nem haltak volna bele, ha a Viber, Facebook és Skype is pakolhatnának tartalmat oda.

2. Amit nem tudok megérteni. Lezárt képnél miért kell a Wifit lekapcsolni még mindig?! A menüben egy opció elfért volna h akarod-e vagy sem...!

3. Zene lejátszásakor sok zenéhez hiába van albumkép, sajnos a lezárt képre nem teszi ki az előadó képet. Ahol nincs előadó, ott nem lehetett volna csak albumképet kitenni?:) Emiatt nem használom sosem ezt a funkciót...

4. Pár alkalmazás (mondjuk maximum 3-4 vagy talán 5 igazán futhatna a háttérben aktívan.

5. Skype: kilépsz belőle és megszakad a kommunikáció. Miért csak nyitott állapotban és lezáratlan kijelzővel működik?! Miközben az MS megvette, integrálták minden felületre. Része az Outlook-nak is, meg az Office csomagnak - ez nevetséges.

Minden más megvalósítás, sebesség, stabilitás rendben van. A first gen készülékekre elfér. A második generációsokra viszont az előbb leírt újdonságokat rátehették volna. A harmadik generáció meg már WP8 és a fokozatos átmenet szebb lenne a készülékek közt.

Természetesen hat a marketing. Valamikor az évben váltani fogok majd WP8-ra, de még nem érzem itt az idejét és szerintem jobb készülékek is lesznek.


Sajnos a napokban sem tudtam írni. Ez az új év elég negatívan indult. Kezdve azzal, hogy a laptop-töltőm elromlott, így nem tudtam használni a notit. Aztán Windows 8ra is váltottam, és rengeteg idő ment el az átállással. A következő balszerencse, hogy a telefonom is meghibásodott és heteket volt szervízben (egyszer hardverhiba miatt, másszor meg szoftveres probléma volt) - főleg az ünnepi időszak terheltsége miatt késett. Az új mobilinternet stick pedig nem is volt kompatibilis amit vettem!

Amint visszakapom a dolgaim, és minden termékem megjárja a szervízt és lesz időm jelentkezni, természetesen írok majd. Kivesézem majd a Windows Phone alkalmazást is az új csempés Windows 8-on. Hiszen már nagyon mozgatja a fantáziám. Élesben is érdemes lesz kipróbálni az asztali és a telefonos rendszer fokozatos összeolvadását. Addig is türelem:)) Egyébként leírom majd a 8-asra váltás menetét is. kellemes benyomást tett.


Egyes fórumokon és szervereken már fennt vannak az új 7.8-as Romok, melyeket lelkes barkácsolók állítottak össze a legtöbb korábbi készülékre. Egyet nem értek: Miért nincsenek olyan verziók, amik mondhatni teljesen gyáriak és semmi plusz/mínusz szolgáltatást nem tartalmaznak? Az Android rootolást és az iPhone feltörését is teljesen értelmetlennek tartom, többek közt egy átlagos usernek a gyári market tartalma bőven megfelelő.

Ehelyett gondoltam a 7.8 telepítésére, de lépten nyomon "felturbózott" - avagy a WP design vonalába és irányába nem illő (esztétika hibás), Custom romokba futok bele. Nem kell, h a készülékem magasabb órajelen üzemeljen, meg, hogy gyorsabb legyen - (az akku kárára khmm.). Nincs szükségem egyenként színezhető csempékre - ha csak a gyári élményt akarom átélni. A Microsoft álláspontja is értelmetlen. Kiadtam volna idén a Windows Phone 8-at, MINDEN készülékre. és a mostani várható Windows Phone 7.8 rendszert is így nevezném. Akár az iOS 6 - minden korábbi készülékre megérkezett, mégis csak a legújabb iPhone 5-ön teljes.

Mindössze az elnevezéssel elkerülhettek volna egy rakat kellemetlenséget. Nem csináltak normális közvéleménykutatást. Ha iPhone-os lennék és csak iOS 5.8-at kapnék nem lennék felháborodva? De igen. De mivel azt ugyanúgy iOS 6 néven kapnám, mint az idei csúcsmodell - észre sem venném a trükköt... Hol az ész?


Minden idők legdurvább Nokia ficsőre a névjegyköltöztető. (sic.! Komolyan!) Még most sem térek magamhoz. Hihetetlen. Viccet félretéve: Ismerős biztosan mindenkinek, amikor egy iPhone-ra vagy bármi másra át kell a névjegyzékünket vinni. a konvertálgatás, a szívózás, az ékezetek vagy a másodadatok elvesztése mind-mind fájó dolog. De nem a Windows Phone-nak és a Nokiának. Androidon ki lehet trükközni, de sok esetben típusonként eltérő helyen kell nekifogni.


Egyrészt történt a héten, hogy egy ügyfél bejött a boltba és kérdezte, hogy ha vesz egy Lumia 800-at (közben vadul nyomogatta) akkor hogyan hozza át a névjegyeit. Egy sokkal korábbi Nokiája volt (C5-03). Amíg a Lumiákat nem próbálta ki, eszébe se lett volna Nokiát venni. Hirtelen átfutott a fejemen a dolog, biztos nem lesz egyszerű az importálás. Arra gondoltam, valahogy majd kiexportáljuk a régiből (amin pl. teljesen elmaradott S60v5 felület van – igen nekem például volt már n97 is. pontosan tudom milyen. Hozzáértés alapvetően kell) és majd a webes Hotmail (vagy Outlook) fiókba feltöltjük, és majd megjelenik. (?)


Második variáció, hogy tanácsolom az egyenkénti átírást, vagy a SIM-ről importálást. Akkor a hozzá adott mail címek és adatok elszállnak csak a telefonszám + névjegy páros marad (a névjegyben pedig a nevek fele kimarad...) Mindenhogy kellemetlen a dolog… körülbelül 30 másodperc alatt ezek futottak le bennem.(!)


Mire bevillant a fény az agyamban, hogy van egy Nokia névjegymásoló app, ami ezt hivatott megoldani. Nagyon szkeptikusan nekiestem a műveletnek. Bekapcsoltuk mindkét eszközön a Bluetoot-ot, engedélyeztük a párosítást, vártunk pár másodpercet és fényképekkel, vezeték/keresztnév különválasztással, telefonszámostól, e-mail címestől egy percen belül minden implementálódott a Windows Phone rendszerbe. (!) A vásárló elégedetten és meglepve mosolygott és élvezte a gördülékeny menüfelületen a kontaktjait. Meg is jegyezte, azért a régin párszor lefagyott mikor belelapozott.


Beállítottunk még pár opciót, elmondtam nagyjából a használatát. Le volt nyűgözve és azt mondta, nem bánta meg a vételt…! Pedig még nem is ismerte meg és nem is használta alaposan. Ezt bizony így kell csinálni…!


A napokban sajnos nem tudtam írni. Ennek több oka volt. Elutaztam látogatóba a szüleimhez, de pechemre nem vittem magammal a laptoptöltőm - sajnos hamar lemerült szegény, így egy asztali gépre voltam rákényszerítve. Ahol még IE9 volt, ebben pedig egy bug miatt a bloghura nem tudok bejegyzést feltenni, mert nem lehet a mentésre kattintani - egyszerűen nem jegyzi meg a beírt adatokat. Tölt valamit a végtelenig és tovább, változás nélkül.

Viszont pont az otthonlétem alatt esett le, hogy nemrég már a 10.-es verzió a Windows 7 rendszerre is kijött. Így gyorsan kattintgattam is és a kezdeti riogatások ellenére (nagyon sokáig frissít, váratlanul leáll, stb. - ezeket olvastam) pozitív élmény lett. Béta változata ellenére, olyan mint egy kiforrott browser. Gyorsan indult, észrevehetőek a kis apróságok, javítások stb.

Windows 8-ban van egy mód, amikor a rendszer automatikusan lassú hálózaton, vagy mobilneten az Operához hasonló tömörített szerveroldali módba lép. Az alkalmazások pedig minimalizált adatforgalmat használnak. Ezt a 7-es rendszeren nem tudtam kitapasztalni, nem vettem észre különbséget. A weboldalak amúgy nagyon szépen és szabványosan jelennek meg. Lassan teljesen elhagyhatom a mellékelt Firefox browsert (a bugok kikerülésére) és sosem kell elővennem. Az előző és a mostani böngésző megszólalásig ugyanúgy fest. Így a szüleimnek sem kell új kinézetet megszokni.

A konkurensekről is van véleményem. pl. a Chrome 21.xx.x.x millió (követhetetlen) verziószámú hetente változó, és a Firefox havonta már kettőt ugró (alig telt el három hét és FF 14.- után hírtelen már 17. jött(?) érdemi fejlesztés nélküli böngészője is csak a verziószámokra fókuszál. Ez miért fontos? Egymás után lótnak-futnak. Teszek rá hogy tízenX vagy húszonX a neve! Működjön! nekem többet ér ha egyszerű és működik. Maradok a Microsoft megoldásoknál, ami nem zargat naponta új frissítéssel és nem veszi el az időm.


...a Westendben. Nem értem, bár biztosan túl magas volt a bérleti díj. Pont most, mikor itt a Windows 8 és minden újdonság, rengeteg embernek vannak kérdései, vagy csak szeretnénk megnézni az új cuccokat. Egyszerűen lehetőség sincs rá, hogy a hivatalos saját termékboltban megismerkedjünk a termékvonallal. Bezzeg az almás boltokból egy vagonnal nyílt az elmúlt években.

Hogyan tudtam meg? Érdeklődni szerettem volna a Windows 8 Professional megvételével kapcsolatban. A probléma pont az volt, hogy hiába kerestem a Westendben a boltot, nem találtam (pedig pontosan emlékeztem kb. hol van). Pár potyakör futása után hazafelé tartva a villamoson írtam egy e-mail amiben feltettem a kérdést amire kíváncsi voltam és a levél utolsó sorában megemlítettem h jártam a Westendben, de nem találtam a boltot. Mi lett vele?


Készségesen és nagyon rövid időn belül megkaptam a választ és a bolttal kapcsolatban is. Sajnos a Microsoft-Világ boltunk megszűnt.:( Ennyit magyarországról. Azt is megjegyzem persze, hogy sehol sem mennek reklámok sem, nem is tudnak sokan arról, hogy egyáltalán mi van a Microsoft házatáján! Hiába vagyunk az unióban, ez sem segít rajtunk... itt minden drága, elérhetetlen és megkaphatatlan. Tudtommal személyesen így már az egész országban nem lehet közvetlen a Microsofttal kapcsolatot teremteni...


Nagyvalószínűséggel, ha a karácsonyi mutatók a Windows 8 és a Windows Phone 8 készülékek pozitív eladásait mutatják a Microsoft biztosan piacra dob valamit a táblagépe mellé. Ez nem is kérdés. Ezért én is kíváncsi vagyok, milyen lehetne egy "Surface Phone." Az biztos, hogy mind hardverben, készülékházban és szolgáltatásokban a piac legjobb és legmesteribben megmunkált készüléke lenne... Ahogy az Apple saját telefonja is. A furcsa a dologban, hogy a Microsoft palettája lassan kész, van játékkonzoluk, van tablet, van asztali oprerációs rendszer és számos termék - csak a saját telefon hiányzik.


Fordítottan közelítették meg a sorrendet. A Google pl. előbb a telefonokkal indított, táblagépeket készíttetett és utána próbált belépni az asztali/hordozható piacra a Chrome OS-el. Igazán ütős összképet viszont csak a SONY birtokol. Van már Tablet, telefon és VAIO család is a Playstation cím mellett, jah és számos TV. Viszont nem azonos rendszer fut az eszközökön, csak hasonló "skinekkel" felvértezett termékek, hogy átjárhatóság legyen köztük és megfelelő élményt nyújtsanak. Az Apple pedig a telefonból elindulva bővítette a termékpalettát notebook-jai mellé, viszont teljesen azonos szoftveres alapokon mozog.


Érdekes dolgok is alakulhatnak mindebből. Bár egy termékpaletta sosem lesz végleges, mivel mindig újabb és újabb termékek és ötletek jelennek meg. Lehet pár év mulva, még a tableteknél és telefonoknál is lesz sokkal izgalmasabb és világmegváltóbb termék, amiről még nem tudunk:) Ami tény, hogy jövőév elején biztosan kiderül. Mert ha terveznek valamit, akkor az első negyedévben süthetik el. Elképzelésem szerint, Microsoft logóval ellátott készülékük a Nokia műhelyeiben csiszológna véglegessé...de remélem nem a szokásos Lumia Design-al.


Voltam az Android vs. WP7 Workshop rendezvényen. Meg is lehetett tapogatni az új WP8-as Nokiákat. Jó benyomást tett. Fényképeken a Lumia 900 szerintem, jobban néz ki, mint a 820 vagy a 920 Design-ja. Élőben azonban annyira más a két új telefon, hogy a fényképek nem adják át. Nagyon szép, hogy nem matt burkolatot kaptak, így a tapintásuk meglehetősen hideg és masszív. A matt felületen szerintem jobban látszik a telefon használata és kora ezért ennek elhagyása jó döntés volt.


A 920-ról elmondható, hogy „nagyon” nehéz. Legalább, mint egy Nokia n97 vagy más egészen nagy és vastag régebbi Nokiák. Érezni lehet benne, hogy van anyag és a mérnökök nagyon odatették magukat, legutoljára az iPhone-oknál tapasztaltam ilyet. Ott viszont nem éreznék vágyat a megvételre, mert még mindig iszonyatosan apró a kijelzője a maga 3,5” vagy újonnan 4” colos megjelenítővel is.


Az új Lumiákon annyira kellemes az üveglap az előlapon, az egész forma, hogy kényszerből simogatja az ember és megjelenik a birtoklási vágy. Semmi felesleges sallang nincs rajta. Hihetetlen aranyos és formabontó a vezeték nélküli töltőtartozék is. A hangszórókból is volt bemutató darab, headsetek is voltak. A telefonokat bekapcsolni sajnos nem lehetett, mert béta szoftvert tartalmaztak:(


Viszont: Lehetett volna még vékonyabb, és 4,5 helyett akár 4,7-es kijelző is, úgy, hogy a szélessége ne nőjön a készüléknek, csak a magassága. Megint nagy a „köz” az alsó három érintőgomb és a készülék alsó része közti üres részen (lásd Lumia 800). Ebben a tekintetben a Lumia 900 jobban el volt találva, pont majdnem középen volt a három kezelőszerv. De biztosan megszokható pár nap alatt.


Külsőről még annyit, hogy az új színek közül a sárga egyszerűen nagyon menő! Másik megjegyzésem, hogy jó ez a Nokia N9 külső, de kezd unalmas lenni. A következőt készítsék fémből, vagy bármi másból, vagy legyen még szögletesebb és megőrizhetik az egyediséget. Lassan ráununk. Fogok írni majd a rendszerről is, ha lesz alkalmam kipróbálni, egyébiránt pedig a Samsung Ativ S-et is "körözöm", remélem minél hamarabb láthatom őt is. A rendezvényen látható HTC 8S nem mozgatott meg (ellentéte van érvényben, inkább fényképen néz ki jobban), csak a kijelzője volt számomra nagyon szép és kiemelkedő.


Azért kicsit sem cink, hogy a különböző elektronikai üzletekben kiállított Windows 8 laptopok egyszerűen használhatatlanok... természetesen nem a rendszer miatt, hanem mert nincsenek konfigurálva, és wifire csatlakoztatva sem. Alap dolgokat nem kapcsolnak be rajtuk. A ficsőrök egyike sem próbálható ki. Sőt hasonló baki, mint mikor a kiállított iPhone-ok bekapcsolva vannak ugyan, de az iTunes csatlakozást kérik. Van értelme így kiállítani? Tény, hogy frissen lett kivéve a dobozból, de ha már olyan nehéz munkát találni ebben az országban és annyi dolognak meg kell felelni, a vevők pedig olyan nehezen vásárolnak új dolgokat - legalább a bolti alkalmazottak szánhatnának 5 percet 1-1 újdonságra.

(Miután az emberek elkezdik az új Windows nyomkodását, az mást sem tesz, mint percenként error - azaz dob fel egy "not connection" boxot.) Személy szerint én is nekikezdtem próbálgatni, és leesett, hogy míg a Windows 7 egész jól használható web nélkül, addig a Windows 8 egyszerűen nem jó semmire. A Windows 8-ban az alkalmazások 80%-ánál ez a jelenség áll fenn. Úgy gondolom, a mobilnet-felhasználóknak is érdemes lesz majd ExpressCard bővítőhelyre passzoló SIM kezelő modemet beszerezni, vagy éppen eleve modemmel felvértezett PC-ket venni. Mert nem csak netezéskor fog fityegni a mobilnetes modem az oldalából a gépnek, hanem pár fénykép megmutatása sem fog működni nélküle.


Viszont, ha csatlakozunk a hálózatra: lehetőségek tárháza vonul elénk. A Windows Phone egyik nagy előnye, hogy a Microsoft Accountra épül, mostmár a desktop rendszernek is ez lesz a lényege. Lehet ez a rendszer még nem lesz kiforrott (Ahogy a Windows Phone 7 sem volt az) Az újdonságokat meg fogjuk érezni. Többet nem kell úgy járnunk, hogy egy fénykép a lemerült telefonunkon van, és nem tudjuk megmutatni a társaságban - mert a Skydrive szinkronban tartja az adatainkat. Hamarosan az appok nagy része is bárhonnan elérhető lesz. Elképzelésem szerint a frissítésekkel is mindig érkezik majd valami nyalánkság a meglévő ficsőrökhöz.


Siker lesz. Megfelelő. Úttörő. Mindenkinek bejön. DE azért lehet fikázni is. Egyrészt egy jól kitalált termék, sok új ötlettel, minimál design-al (tévedés ne essen engem meggyőzött és nekem nagyon tetszik), de lehetne sokkal jobb is. Egyrészt a Youtubra felkerült reklámok a tech közösség számára szerintem pocsékok (akár a nagynevű színészekkel eljátszott Galaxy Note 10.1 klipek) - nem győz meg. A hétköznapi embereknek viccesebb a termék nem tagadom. Sőt színesebb is.

A reklámokban nem mondom azt, hogy a hardverre kell koncentrálni, nem is a teljesítményre, hanem a valódi funkciókra, az eye-candy faktorra. A szolgáltatások tömkelegére amitől egyszerűbb lesz az életed. Ami boldoggá és elégedetté tesz. Ami hatására a kamaszfiú tudja mutatni otthon az ősöknek, hogy "apuu nézd ez milyen menő a videóban és ezt is + azt is tudja!" - amig valójában nem is használják azt az eszközt, csak táncolgatnak vele, és minden irányban mozgatják/dobálják nem látunk belőle semmit a külsőn kívül.

Amiért viszont le a kalappal. Mikor bejelentették senki nem számított rá. A vállalatnál ennyire még sosem tudtak titkot tartani. Kezdenek a céljaik körvonalazódni. Mintha rájöttek volna arra, ha senki sem tud egy ízig-vérig Windows 8 tabletet legyártani - majd ők csinálnak egy sajátot. Az említett általam kritizált Youtube reklámot fentebb szintén meg lehet tekinteni. Összességében majd kiforr. A Windows 8-nak másnak kell lennie. Rendszeres funkciókat és frissítéseket kell kapnia. Úgy kell rá tekinteni, mint egy mobilos-operációs rendszer. Nem tehetik meg mégegyszer azt, hogy több vére kiadják a terméket és az életciklusa végéig ugyanolyan marad.


Beszéljünk a Microsoftról. Sosem volt még ekkora változás a PC és Tabletpiacon. Egyik miközben elhal, a másik szárnyal és magával hoz minden újat. Az eszközök kiforrtak: az Androidos megoldások, az iOS, és a Windows is felzárkózik alig 2 év alatt. Lassan hasonló élményt nyújtanak, csak más oldalról megközelítve. Nemsoká csak a vásárlói szimpátia határoz meg mindent. A szolgáltatások "all in one" szemlétete beépült a köztudatba. Egymásra licitálva jelennek meg a teljesen ingyenes webes megoldások, a felhő alapú tárolási módok. stb... Ezeket korábban magánemberként, nem lehetett ingyen megkapni. A hardveres erőforrások már nem is olyan fontosak, de a szoftver, a végtelen optimalizáció elengedhetetlen.

Míg úttörőként az OS X elkezdett egy folyamatot, összeolvasztani szolgáltatásait, összehangolni webes és hardveres eszközeit (ami még mindig nem ért teljesen véget) addig a Windows alig egy év alatt ezt mind elérte. A Windows 8-as alkalmazások, táblagépek, és Windows Phone telefonok készen vannak.  Egy ökoszisztémát alkotnak. Pár évvel ezelőtt még én sem gondoltam volna a Windows Live csomag bevezetésekor, hogy ebből ilyen komplett átjárhatóság jön létre. (és azt sem, hogy ezek mind megszűnnek)

Az Xbox Dashboard felülete, az Office új verziója, a Windows 8, a Zune (helyett már Xbox Music) vonala mindenhol össze van forrva. Nem is beszélve a Webes Outlook újdonságairól. A készülékek végre megfelelnek az elvárásoknak. Csak kivesszük a dobozból, bekapcsoljuk és használjuk. Nem kellenek napok az első használat után, hogy minden hiányzó apróságot pótoljunk és feltelepítsünk. Személy szerint, én már régóta vágytam erre.


Ezen blog életében nem sok változott az elmúlt 1,5-2 évben. Sajnos nem volt időm és lehetőségem szerkeszteni/folytatni a munkát. Sokat változtam én magam, ahogy a környezetem is. Az elmúlt időszakban sajnos olyan munkát kellett végeznem, mely nem vág a szakmámba és ami mellett nem tudtam foglalkozni a telekommunikáció gyors változásaival sem. Ilyen ez a válság. A kocka viszont fordult, lehetőségeim újra kitárultak.


Mostantól minden más lesz. Megszűnik a korábbi filozófia és hamvaiból éled újjá egy új korszak. Nem lesz hírportál, nem lesz külföldi oldalak cikkeinek fordítása, nem lesz trendkövetés! Egy blog lesz a maga megválaszolos, sajátos szólásszabadsággal tűzdelt hasábjaival. Témák, melyek talán senkinek a fejében sem fordulnak meg és vélemények a Microsoft termékekről, azon belül is a Windows Phone-ra fókuszálva. Rengeteg írni és említeni való történik napjainkban. Többek közt azért is, mert a Microsoft most köztudottan a reneszánszát éli.


Biztos sokan gondolkodtak már azon, hogy szeretnének más platformokon ismert módon, hagyományosan turkálni a megszokott korábbi tárcsázóban… A 7Dialer alkalmazással mostantól a teljes névjegyzékben kereshetünk egyszerűen. Ez az App lehetővé teszi, hogy gyorsan és funkcionálisan, a megfelelő praktikusságot ötvözve megtaláljuk kívánt névjegyeinket.

 

7dialer-WP7-002 7dialer-WP7-0037dialer-WP7-001

 

Esetleg új telefonszámokat üssünk be, és így hívásainkat is egyszerűbben kezeljük. Így a folyamatból a People Hub-ot egyszerűen kihagyhatjuk. A segítségével még sms-t vagy e-mailt is küldhetünk a címzettnek. Az alkalmazással lehetővé válhat kedvenclisták készítése is. Névjegyeinket nem muszáj kézzel felvenni, Windows Live tárunkból is letölthetjük.

Szolgáltatások

■ Az intelligens tárcsázás / szűrés / számbillentyűzet
■ Az intelligens tárcsázás / szűrés / billentyűzet pad
■ Lehetőség hívásra, SMS vagy e-mail funkció
■ Kedvencek lista és előre definiált műveletek
■ Kapcsolat letöltés a Windows Live-fiók-ból
■ Lehetővé teszi a közvetlen tárcsázást


Kiszivárogtak az első információk a Sony Ericsson műhelyében készülő első WP7 alapú prototípus készülékről. Mely természetesen a trendeket meglovagolva, teljes QWERTY gombsort kap. A készüléken meglehetősen szellős elrendezésű fizikai gombsor, igen jó szövegbevitelt hozhat magával. A készülék méretéből adódóan valószínűleg minimum 4” körüli képre számítsunk, főleg ha ehhez képest mérjük magát a gombsort.

A meglehetősen szögletes formavilágú újdonság nem sok újat vonultat fel, talán majd szoftveres téren domborít. Hiszen azok közé tartozhat, melyek az új frissített WP7 verzióval jelennek meg a piacon. Egyelőre a QWERTY-s modellek egyetlen nagy szépséghibája a horizontális elrendezésre nem megfelelő mértékben felkészített WP7 rendszer. Elég illúziórombolónak tűnik magán a HTC 7 Pro-n is, hogy a fektetett nézet csak a megadott szövegbeviteli mezőkben válik elérhetővé.

Nagyon fontos tényező, hogy a Sony hogyan kívánja preferálni az XBOX Live integráció mellett saját PSP phone-jával szemben konkurenciának számító házon belüli ellenségét... Vajon mégsem annyira sikeres a meglepően túlárazott és megkérdőjelezhető létjogosultságú Xperia Play Európában? Egyszer biztosan fény derül majd rá.


Nemrégiben találtam egy 2007-es cikket az interneten, mely éppen azt taglalta, hogy az akkori évben a jövőt jósolva már jól látható - hogy túl sok mobilplatform van jelen a piacon, ami akadályozza a felhasználói élményt és magának a mobilpiacnak technológiai fejlődését… Akkoriban párhuzamosan a több nagy mellett kisebb piaci szeleteket kisajátító elsősorban szolgáltatói telefonok közt sem volt ritka a sokféle linux változat vagy a gyártók egyedi készülékekre épített rendszerei.

Minden egyes készülékre egy saját megoldás készült, ezért maga a kompatibilitás és egységes arculat szinte tarthatatlan volt (ezen kívül az okostelefon részesedés is meglepően alacsony)… De a cikk jóslása szerint várhatóan pár éven belül az egyedi rendszerek lecsúsznak majd a low-end telefonok (butafonok) szintjére, amikhez nem szükséges a szolgáltató által nyújtott egyéni lehetőségek bevezetése. A sok-sok platform nagyrésze elhal. Az együttműködést, a háttérrendszereket működtető egyéni alkalmazások, melyek szolgáltatótól függtek - már a múlté lesznek. A mobilpiac globalizálódni fog, pár úttörő rendszerre lesz bontható és a rendszer készítői biztosítják majd a szolgáltatások nagy részét saját szervereiken. Ezért tehát nézzük meg a jelenlegi világhelyzetet.

A piac alapvetően óriáscégek termékeire bomlott fel. Mindössze körülbelül öt platform létezik, mely a fejlesztőket az egységes és átjárható ökoszisztéma felé tereli. A globalizáció bekövetkezett, a mobilszegmens egyes gyártóknál már magával a PC üzletággal is szoros összeköttetésben van. Ezen kívül a játék és alkalmazáspiac virtualizálódott, már nem vásárolhatunk kézzel foghatóan, már nincs is szükségünk rá. – Hiszen okostelefonunk alkalmazásboltjából válogatva akár ingyen beszerezhetjük – vagy nagyon olcsón a kellékeket. A modell működik, tömegtermék készült a mindennapokhoz.

iOS – Fejlett kompatibilitás, teljes együttműködés és egyszerre használható-egymást kiegészítő terméklánc. Zárt rendszer, zárt termékpaletta, minden egyes termék egyedül önmagában keveset ad technikailag (viszont maga a szoftver a kulcs), több azonos márkájú termék együtt még magasabb felhasználói élményt szolgáltat. Megmutatták, hogy egetverő specifikáció nélkül is lehet gyors, komplex okostelefont alkotni. Mára már egy egész lánc épült rá. A mobilmegoldás olyan hullámot hozott el, hogy maga a hozzátartozó hordozható és asztali operációs rendszer is szépen „elmobilosodik”. Csomó elemet vesz át a másik üzletágból.

Android – Nyílt forráskód, önálló készülékek, melyek számítógép nélkül megállják a helyüket, menedzselésükhöz nincs szükség feltétlen PC-re. Korlátlan testreszabhatóság, viszont nincs dinamikus egység és frissítési mechanizmus. Szinte bármilyen eszközre használható alternatívát nyújt, a fejlesztőknek hatalmas piac - tulajdonképpen már a low-end kategória készülékeinek egyedi rendszereit is kiszorította. Hihetetlen mennyiségű példányban kel el, újonnan nem csak a táblapiacon, már magán netbook és PC eszközökön is jelentkezett. Nem kifejezetten a felsőkategória birtoklója. Bukásra van ítélve, ha a következő verziók nem az egységesség irányába terelődnek.

BackBerry – Nagyon népszerű, halhatatlan, mivel kifejezetten egy bizonyos réteg számára tervezett. Nagyon lassan nyit az átlagfelhasználók irányába, de törekvései jók. Készülékei sosem fognak és nem is akarnak hasonlítani az előbbi két rendszer filozófiáját valló eszközökhöz. A korábbi Windows Mobile 6.x.x üzleti felhasználásra szánt igényeit maximálisan átvette.

Windows Phone – Új vonal, mely még sosem volt megfigyelhető. A mobilpiacra való belépése miatt elképesztő hátrányból indult, s amíg nem csatlakozott egy nagyobb óriáshoz (lásd: Nokia), addig esélye sem volt/lesz széles piacokat lefedni. Túl kevés készül belőle, nem képes tömeggyártásban kielégíteni az igényeket – így kevés darabszáma miatt még stagnál – lassú növekedést mutat. Ráadás más gyártók készítenek készülékeket a rendszerhez, és azok lassú reakciója és bevezetési üteme egyenlőre nem hoz túl sok eredményt.

Symbian és egyéb Linux megoldások – Nem kéne egy kalap alá vennem, de mégis közel állnak egymáshoz. A Symbian pár éven belül eltűnésre számíthat, eljárt felette az idő, ezért kár róla beszélni. Az igazi Linux megoldások az Androidon kívül, szintén haldoklást folytatnak. A MeeGo egy remek kezdeményezés lenne, elképzeltek egy globális világot, azonos rendszerre a táblagépeken, telefonokon és PC-ken is, melyek kitárulnak a háztartási eszközökig és a gépjárművek fedélzeti gépeiig.

Konklúzió: Valóra vált. A piac mondhatni öt nagy platformra szegmentálódott röpke 2-3 év alatt. Más alternatívák labdába sem rúghatnak. Minden megoldásnak saját alkalmazásboltja van, és ez az egységesítés hamarosan folytatódni is fog. A következő lépcső várhatóan az egységes alkalmazások, platformfüggetlen megoldások a szent hármas közt /mobil, tábla és Pc eszközök/, melyek mind az öt nagy vezető rendszeren egyszerre használhatóak. Ahogy a hírekben fellelhető a Blackberry táblagépek Android alkalmazásfuttatási lehetőségeiről szóló pletykák…és még ezernyi kósza téma - nem lepődnénk már meg ezen sem. Meglátjuk, hogyan lesz. Ezennel az elemzést be is fejeztem.:)